Termékek




Minden címke 139



Mutasd az összes cikket...

Kerti tó téliesítése 2.rész-gépészet téliesítése

|

Hamarosan beköszönt a tél, ideje téliesítenünk kerti tavainkat. Fontos, hogy kertünk egyik büszkeségét megfelelőképp készítsük fel a hidegre. Ez sokszor összetettebb dolog, mint gondolnánk. Cikkünk 2. részében a gépészetünk védelméről, téliesítéséről lesz szó. 

Vízi berendezések

Az élővilág mellett fontos gondoskodnunk vízi berendezéseinkről. Ha nem megfelelően téliesítjük őket, akár több százezres kár is keletkezhet.  

Szűrőrendszer

Tószivattyúk: Ezek általában a fagyhatár alatt vannak elhelyezve, így nem szükséges vele semmit sem tennünk. Ha mégis a fagyhatár felett lenne elhelyezve, vegyük ki a vízből és egy vízzel teli vödörben tároljuk azt.

UV-C berendezések: Ki lehet kapcsolni, az elektromos részeket pedig kiszerelni és fagymentes helyen tárolni.

Tószűrők: A tószűrők jellemzően szűrőszivacsok. Ha a szivacs megfagy élettartama csökken, így a teleltetéssel megvédhetjük azt. A szűrőházból a vizet távolítsuk el, illetve akadályozzuk meg, hogy további folyadék bejuthasson, mivel a fagy a házat szétnyomhatja. Amennyiben a házon van, vagy vannak ürítőcsapok, azokat hagyjuk nyitva.  

Tószivattyú kínálatunkért kattintson ide

Levegőztető

Ha a levegőztetőt működtetjük, az késleltetheti a tó befagyását. A berendezés a tó teljes befagyásáig működtethető.

Tólevegőztető kínálatunkért kattintson ide

Víz alatti világítás

Ha világításunk élettartamát növelni szeretnénk, akkor 10 fok alatt ne kapcsoljuk be.  

Tóvilágítás kínálatunkért kattintson ide

Csövek

A kint maradó csöveket víztelenítsük, a vékonyabbakat akár kompresszorral is átfújhatjuk, hogy biztosan ne maradjon benne víz. 

Fagy megelőzése

Ha meg szeretnénk akadályozni, hogy vizünk befagyjon, több eszközzel és módszerrel is megtehetjük azt.

Az egyik ilyen berendezés az elektronikus vagy mechanikus befagyásgátlók, amelyek a tóban képződő gázok távozását is biztosítják. Akár -20 fokon is megakadályozzák a fagyást.

Jégmentesítő kínálatunkért kattintson ide

A másik ilyen eszköz pedig a fagytest. Függőleges oldalfalak esetén fagytestek elhelyezésével tudunk védekezni a táguló jég nyomása ellen.  Ebből a fagytestből elegendő csak egyet vásárolnunk, viszont figyeljünk arra, hogy a jégréteg ne legyen vastagabb a fagytest méreténél. Ha mégis magasabb lenne, a fagytest nem tudja majd megakadályozni a jégréteg kialakulását. Nagyobb fagyok esetén mindenképp ajánljuk a levegőztető használatát is, ugyanis a levegőztető mozgásban tartja a vizet, ezzel segítve a fagytest munkáját is, így nem fog befagyni a kerti tavunk.

Fagytest kínálatunkért kattintson ide

Tipp: Hungarocellből készült befagyásgátlónkat nehezítsük kővel vagy homokkal, hogy a szél ne tudja elfújni.

Első körben tehát érdemes eldönteni, hogy szeretnénk-e teleltetni kerti tavunkat, vagy inkább leengedjük azt. Mint az élővilág, mint a gépészet téliesítésére fordítsunk nagy odafigyelést, hisz ezzel nem csak halainkat, növényzetünket és gépészetünket védhetjük meg, de pénztárcánkat is megkímélhetjük a felesleges kiadásoktól.  

Előző részünkben a élővilág megvédéséről, teleltetéséről és a víz tisztításáról írtunk.

Előző cikkünket ide kattintva elolvashatja 

További információkért keressen minket bizalommal!

Elérhetőségeink:

4551 Nyíregyháza, Nyíregyházi út 15.

Email: [email protected]

Telefon: +36 30 / 181-3468