Termékek




Minden címke 139



Mutasd az összes cikket...

Kerti tó téliesítése 1.rész-élővilág teleltetése

|

Hamarosan beköszönt a tél, ideje téliesítenünk kerti tavainkat. Fontos, hogy kertünk egyik büszkeségét megfelelőképp készítsük fel a hidegre. Ez sokszor összetettebb dolog, mint gondolnánk. 1.részünkben az élővilág megvédéséről, teleltetéséről és a víz tisztításáról lesz szó. 

 


Víz tisztítása

Amikor tartósan 10 fok alatti hőmérsékletet mérünk tavunkban, érdemes elkezdenünk tavunk téliesítését. Ebben az időszakban már általában a fákról lehullottak a levelek. A tóba hullott leveleket, távolítsuk el, mivel azok a vízbe süllyedve gázokat termelhetnek, amik nem tesznek jót sem a növényzetnek, sem a halaknak. Ezeket a nagyobb szennyeződéséket egy hálóval könnyedén eltávolíthatjuk. 2-3 évente, a tél beállta előtt érdemes tavunkat leengedni, így eltávolíthatjuk belőle a moszatokat, algákat, amik elszínezik tavunk vizét. A víz leengedése után hagyjuk tavunkat néhány napig száradni, de ha halainkat el tudjuk helyezni, akár egész télen szabadon hagyhatjuk kerti tavunkat. Kiszedhetjük belőle a köveket, akár fóliát is cserélhetünk, főleg ha hibát is találtunk rajta.

Merítőháló kínálatunkért kattintson ide 

Halak

Tavunk megtisztítás után, vagy akár előtte is gondoskodhatunk arról, hogy azokat a halakat, amik nem bírják a hideget, kimenekítsük a tóból és elhelyezzük egy belső akváriumba. Ezt is általában akkor szükséges megtennünk, ha már tavunk vize tartósan 10 fok alá süllyedt. A legtöbb halfajta bírja a hideget, sőt képes az élettevékenységét lelassítani, így kevesebbet mozog és eszik. Ilyenkor, ezalatt a pár hónap alatt elég 1-2-szer megetetni őket.

Haleledel kínálatunkért kattintson ide 

Növények

A következő lépésünk az legyen, hogy befejezzük a tó növényeinek táplálását, mivel azokat a növények már nem hasznosítják, így az csak kidobott pénz lenne. A tó partjára ültetett növényekkel különösebben dolgunk nem lesz. Esetleg az elszáradt szárakat levághatjuk, vagy ha nagyon elszaporodtak, megnőttek a szükséges metszést elvégezhetjük. A növények kiásására, vagy teleltetésére nem lesz szükség. Azonban az egynyári növényeknél más a helyzet. Ezek többsége a felszínen lebegő vagy virágzó növény. Természetesen őket szükséges kiemelni és teleltetni, melegebb helyre helyezni. Viszont érdemes azt szem előtt tartanunk, hogy egyáltalán teleltethetőek-e?!

Pár példa:

Vízi jácint vagy kagylóvirág: kipusztul a fagyban

Békalencse: alaposan megritkul, viszont ez sokszor nem is baj

Rucaöröm: télen elpusztul, kifagy, azonban tavasszal az elszórt spórái automatikusan kikelnek.

Ezeket a növényeket egy vízzel teli vödörben, vagy kádban, fagymentesen, de ne árnyékos helyen tároljuk.

Gumivödör kínálatunkért kattintson ide 

 

Első körben tehát érdemes eldönteni, hogy szeretnénk-e teleltetni kerti tavunkat, vagy inkább leengedjük azt. Mind az élővilág, mind a gépészet téliesítésére fordítsunk nagy odafigyelést, hisz ezzel nem csak halainkat, növényzetünket és gépészetünket védhetjük meg, de pénztárcánkat is megkímélhetjük a felesleges kiadásoktól.  

Következő részünkben a gépészet téliesítéséről fog szó esni. 

További információkért keressen minket bizalommal!

Elérhetőségeink:

4551 Nyíregyháza, Nyíregyházi út 15.

Email: [email protected]

Telefon: +36 30 / 181-3468