Termékek




Minden címke 139



Mutasd az összes cikket...

Kerti szobrok téliesítése

|

A kertek, parkok szobrokkal, figurákkal való díszítésének, dekorálásának határai végtelen. A szobrok anyaga változó, készülhet fából, fémből és kőből. Választásnál érdemes arra figyelni, hogy jól állják az időjárást, így a fából és fémből készült szobrok felületvédelmére érdemesebb nagyobb hangsúlyt fektetni. A kőből készült szobroknál már könnyebb dolgunk van, főleg a műkövek esetén. Ezek a műkőből készült szobrok egyes fajtái először kissé mesterségesnek tűnhetnek, viszont egy-két év elteltével, amikor már mohásodni kezdenek, már sokkal természetesebb hatást fognak kelteni. A műkőből készült alkotásoknál tehát a felületre települő mohák, zuzmók épp emelik a szobor látványértékét.

Fontos, hogy a szobrok kihelyezésénél fektessünk nagy hangsúlyt a megfelelő rögzítésre. A kis szobrok könnyen eldőlhetnek, a nagy szobroknál viszont fennáll a balesetveszély, ha az nincs megfelelően rögzítve és esetlegesen eldől.  

Az ősz beálltával elkezdődik a télre való felkészülés, kertünket is elkezdjük téliesíteni. A téliesítés során a kerti szobrokat sem érdemes kihagyni. Bár a legtöbb szobor időtálló, inkább érdemes azokat is téliesíteni. Télen a kerti szobrok letakarása, kültéri elemek téliesítése kifejezetten fontos, hogy elkerüljük a fagyás okozta károsodást.  

Hogyan kell megvédeni a szobrok felületét a fagyással szemben?  

Először is tisztítsuk meg a szobrokat. Esetlegesen ha a szobor virágtartó is egyben, érdemes a virágot eltávolítani, vagy téliesíteni. A szökőkutaknál a vizet mindig távolítsuk el. A nagyobb szobrokat, szökőkutat, a megfelelő védelem érdekében két réteggel érdemes bevonni.  

Az első rétegként fóliát válasszunk. Olyan fóliát használjunk, amivel lehetőleg légmentesen le tudjuk majd zárni, fedni a szobrot.  

Külső rétegnek pedig egy erős ponyvát használjunk.

Olyan ponyvát válasszunk, ami

  • méretben illeszkedik a szoborra

  • feszesen meghúzható, így télen a szél nem tud majd alákapni

  • nem gombásodik

  • nem párásodik be belülről

  • vízálló és UV álló, így több évig is kitart majd az anyag.   

A szobrok téliesítése lépésekben

  1. takarítsuk meg őket

  2. víztelenítsük

  3. első rétegben fóliával takarjuk le

  4. második rétegként pedig ponyvával borítsuk.

Ha nem szerezte még be a szobrokat kertjébe, azt az alábbi linkre kattintva megteheti:

Kerti szobor kínálatunkért kattintson ide