Termékek




Minden címke 139



Mutasd az összes cikket...

Miért fontos a talajtakarás?

|

Erdőt, mezőt járva sehol nem találunk olyat, hogy csupasz talaj. Ilyenkor ősszel lehullanak a levelek, elszáradnak a növények, és ezek mind-mind a földre potyognak, ezáltal takarják azt. De ez így is van rendjén. Képzeljünk el egy megrepedezett földet, amit perzsel a nap, szárít a szél és ver az eső. Itt talajéletről nem is lehet beszélni. És most képzeljünk el egy erdőben lévő talajt. Már is megértjük a talajtakarás fontosságát. A szél és nap nem szárítja a talajt, illetve az eső után sem iszaposodik el, mert a mulcs megakadályozza azt. De mi is az a mulcs? A mulcs egy olyan anyag, melyet talajtakarásra használnunk. Tehát a mulcsnak több fajtája lehet.

A mulcsokat két csoportra lehet bontani, a szerves és szervetlen talajtakarók.

A szerves mulcsok közé tartozik például: a fakéreg, fűnyesedék, szalma és komposzt. A szervetlen mulcsok közé tartozik a kő és az üvegzúzalék.

 

Szerves mulcsok

Fakéreg

A kéregzúzalék egy minden igényt kielégítő talajtakaró anyag. Lassan bomlik és megfelelő vastagságban felhordva a gyomnövények kikelését is megakadályozza. Ráadásul rendkívül dekoratív anyag, dísznövények körül nagyon jól mutat. Többféle méretben kapható. A nagyobb darabok kiválóan alkalmasak a terjedelmesebb területek talajtakarására, míg az apróbb kérgek elférnek például a cserepekben is. A kéregzúzalék zsákos kiszerelésben érhető el.

Mennyi fakéregre van szükségünk?

A nedvesség és a gyomok visszaszorítása érdekében érdemes 5cm vastagan leteríteni a kérget. Tehát 1 m2 talaj takarására 50 liter kéregre lesz szükségünk.

Fenyőkéreg kínálatunkért kattintson ide

Fűnyesedék

A fűnyesedék beszerzése igen egyszerű, hiszen otthon fűnyírás következtében összegyűjthetjük azt. A fűnyesedék tápanyagban gazdag. Gazdag szénforrással rendelkezik, mint például a levél. Figyeljünk viszont arra, hogy ne vastagon rakjuk le, mert akkor könnyen rothadásnak kezd és az kiégetheti a növényeket. A legjobb vastagság 2 és 5cm között van. A fűnyesedék kevésbé esztétikus talajtakaró, így érdemesebb azokat inkább olyan helyekre helyezni, ahol kevésbé látszik. Például bokrok, zöldségek és földieper alá.

Szalma

A szalma kevés tápértékkel rendelkezik. Leginkább veteményesben és gyümölcsösben alkalmazzák. Érdemes arra figyelni, hogy a szalmával már csak akkor borítsuk be a területet, ha a növények kellőképp kifejlődtek. Érdemesebb széltől védett helyen alkalmazni, mivel az könnyen széthordhatja a szalmát. 8-10 cm vastagságban ajánlott szétteríteni. Mivel a szalma lebomlik, ezért évente pótolni kell.  

Komposzt

A komposzt tökéletes takaró anyag magas szerves anyag tartalma miatt. Elhelyezése 8-10 cm vastagon ajánlott. A komposzt gyorsan lebomlik, ezért gyakran kell pótolni.

 

Szervetlen mulcsok

A kő a legtartósabb mulcsanyag, mivel nem bomlik le, így nincs szükség a pótlásra. Amire figyelni kell, hogy megfelelő mennyiségben kerüljön felhordásra. A kő nem szerves anyag ezért a földre tápanyag szempontjából nincs hatással. Többféle méret és szín áll rendelkezésünkre.

 Választhatunk

-görgeteg követ

Görgeteg kő kínálatunkért kattintson ide

-vagy zúzalékot.

Kellemes textúrájú lapos, gömbölyded, vagy zúzott kavicsok a megfelelő környezetben igazán látványosak lehetnek.

Zúzalék kínálatunkért kattintson ide

Üvegzúzalék

Az üvegzúzalék egy díszítő üvegkavics, ami kiválóan alkalmas kertészeti és beltéri dekorációra egyaránt. Az üvegzúzalék egyik fő előnye a fénytörés. Mivel megtöri a fényt, az üveg csillogóvá válik, ha rásüt a nap. Az üveg tökéletesen megállja a helyét a növények körül, anélkül hogy bármilyen kárt tenne bennük. Az üveg hosszú élettartamú, nem morzsolódik és több szezont is kibír. Ha növény körül szeretnénk alkalmazni, használjunk hozzá geotextíliát. A geotextília leterítése után, 2,5-3cm vastagon oszlassuk el az üvegzúzalékot. A geotextília előnye, hogy megtartja a nedvességet és megakadályozza a kártevőket, viszont nem gátolja meg a gyomok kifejlődését. 

Üvegzúzalék kínálatunkért kattintson ide

Mulcs használata:

A talajtakaró használata előtt mindenképp érdemes a területet kigyomlálni. Figyeljünk arra, hogy a mulcsot -legyen az szerves vagy szervetlen- mindig a megfelelő vastagságban, egyenletesen oszlassuk el. A szerves mulcsok az idő múlásával lebomlanak, ezáltal tápanyagot juttatnak a talajba, így azok maradványait összeszedni nem szükséges. A mulcs használatával a termés nem fog a földhöz érni, így az nem lesz sáros, illetve a kártevőkkel szemben is védelmet nyújt. 

Mulcs előnyei nyáron:

Nyáron a mulcs célja az, hogy megtartsa a talaj nedvességét, gátolja a párolgást, illetve az átforrósodást. Mivel a szerves mulcs a nyár folyamán lebomlik, ezért nem kell eltávolítani.  

Mulcs előnyei télen:

A téli mulcs célja azt, hogy a növényzetet, és azok gyökereit megvédje a fagytól. Ahogy az időjárás elkezd melegedni, a téli talajtakarót érdemes eltávolítani.  

 

Tipp: a szervetlen mulcs és fenyőkéreg alá fektessen geotextíliát, amely nem engedi, hogy a kavicsok vagy a zúzalék a földdel keveredjen, így az hosszú éveken át esztétikus maradhat. Ezen kívül a gyomok növekedését is gátolja, illetve esetleges kinövésük esetén könnyebben eltávolíthatóak, mivel gyökerük nem tud olyan mértékben megerősödni a geotextília miatt.