Termékek




Minden címke 139



Mutasd az összes cikket...

Tómeder vagy tófólia, melyiket válasszam?

|

Kertekben, kisebb udvarokon közkedvelt dekorációs elem és újra fénykorukat élik a különböző méretű kerti tavak. Még jobban fokozza a kert természetességét, gyönyörűen mutatnak bárhol elhelyezve, jó érzés nézni őket, megnyugtató hallgatni a víz csobogásának hangját.

Első lépésként gondoljuk át, hogy milyen formájú és méretű tavat szeretnénk, továbbá azt, hogy milyen anyag felhasználásával szeretnénk kialakítani. Választhatunk többfajta megoldás közül, tavunkat fóliából vagy műanyag, előre legyártott formából is megcsinálhatjuk.

Az előre legyártott műanyag formáknál sokan gondolják úgy, hogy ezekkel később, a mindennapokban kevesebb gond van, nem igényelnek annyi energia ráfordítást. De ez nem igaz, mindkét változatnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

 

Műanyag kerti tavak:

Anyaguk legtöbbször polietilén és stabil üvegszállal erősített műanyagból áll. Ezek esetében egy előre megtervezett, kötött formáról van szó, így a meder is adott,. Ez egyfelől a hasznunkra válhat, mert így kevesebb munkával jár a telepítése, viszont hátránya, hogy egyedi ötleteinket nem tudjuk megvalósítani ezzel a megoldással. Fontos, hogy a lehelyezett vízi növények meg tudjanak stabilan állni, továbbá fokozatosságot adjanak, így az eltérő mocsárzóna igényű növényeket könnyen elhelyezhetjük az előre megépített medrekbe.

Hátrányuk, hogy maximum 80 cm a mélységük, ez pedig kevés ahhoz, hogy a halak biztonságban át tudjanak telelni, s ez gondot okozhat, mikor hidegebbre fordul az idő.

Fóliás tavak:

Előnyük, hogy kedvünk szerint alakíthatjuk ki mind a mélységét, mind a formáját tekintve. Egyediséget érhetünk el, hiszen csak a képzeletünk szabhat határt mit és hogyan helyezzünk el benne. Könnyű lefektetni őket, ezért gyorsan létre tudunk hozni komplett tavakat. Általában 2 változatban érhetőek el, gumi vagy PVC anyagból. A PVC-ből készült fóliák olcsóbbak, de mindkét anyag környezetbarát, nem károsítja sem a földet, sem a később ott élő halak egészségét. A gumiból készült változatokat a nagyobb méretű tavakhoz szokták használni, nagyon jó a terhelhetőségük. Áraikat nézve viszont ezek drágább kategóriához tartoznak.

A tófólia továbbá arra is jó, ha idővel meggondoljuk magunkat és bővítésre adnánk a fejünket, akkor házilag pótolhatjuk még őket ragasztással.

Többféle vastagságban érhetőek el, UV-állósággal.

Léteznek előre gyártott tószegélyek, amelyek nem engedik, hogy a nagyobb kövek lecsússzanak a vízbe, esztétikusan oldják meg a tószél zárását, ha pedig az apró kavicsokkal kirakott változatot választjuk akkor igazán dekoratív megoldást kaphatunk.

Zöld kertünkben a virágok és fák között nagyon szépen tud mutatni egy kerti tó, külön is keríthetünk egy részt, s padokat, kerti bútorokat helyezhetünk köré, esetleg szalonnasütőt, grillezőt is tehetünk ki. Így máris központi szerepet fog betölteni ez a rész udvarunkon, kerti partykat, összejöveteleket is szervezhetünk köré.

Műanyag medencék előnyei:

  • ellenállóbbak a sérülésekkel szemben
  • könnyen beépíthető
  • minimális UV-védelemmel vannak ellátva
  • lehet őket javítani esetleges apró sérülésnél

Műanyag medencék hátrányai:

  • előre legyártott így a formáján, méretén módosítani már nem tudunk
  • körülményes a szállításuk
  • figyelni kell a mélységére, min 60 cm legyen

Tófólia előnyei:

  • viszonylag olcsó megoldás
  • könnyű lehelyezni őket
  • bizonyos típusok UV-állók csak
  • lehet később bővíteni
  • rugalmasak
  • vannak kavicsos szegélyű változatok

Tófólia hátrányai:

  • sérülékenyek
  • vakond és más élőlény kiszakíthatja
  • gondoskodnunk kell a tómedrek kialakításáról
  • nehézkes a fokozatosság kialakítása


 

A legfontosabb dolog még a kezdeti tervezés időszakában, hogy mi és családunk jól érezzük kertünkben és annak környezetében magunkat, érezzük, hogy az elemek harmóniában legyenek egymással. A tavakba tehetünk kis csobogókat, virágzó növényeket, amik gyakran megmutatják magukat, aranyhalakkal népesíthetjük be. Kerüljük viszont, hogy olyan környezetbe helyezzük el, ahol túl közel vannak tűlevelű, nagy lobos fák. Próbáljunk félig meddig árnyékos helyet keresni, mert az sem jó ha egész nap oda tűz a nap.

Sok helyről lehet információt szerezni a tóépítésekkel kapcsolatosan, s érdemes is minél több jó tanácsot összegyűjteni. Szívesen segítenek szakértő kollégáink is az üzletekben, ha kérdésünk van ne féljünk feltenni őket. Bárki otthonában meglehet teremteni egy kis ,,zen oázist” ahol csak van egy kis méretű kert, s hosszú távon nem fogjuk mi sem megbánni döntésünket.

Képzeljük csak el, milyen jó lenne, ha egy fárasztó nap után hazaérve, a friss levegőn ki tudnánk ülni a kis tavunk közelébe, s ott egy kicsit ellazulni. Jól hangzik nem igaz?

Keressen minket bátran, webáruházunkban számos kelléket megtalál ami kerti tavak kialakításához szükséges.

Termékeinket ide kattintva tekintheti meg>>>

 

Kép forrása: Pinterest