Termékek




Minden címke 139



Mutasd az összes cikket...

Miért az előre gyártott kerti tómedret válasszam?

|

Mindig is vágyott volna valami különlegesre kertjében? Nem csak egy egyszerű dekorációs elemre lenne szüksége, hanem valami olyasmire, ami plusz élményt nyújtÖnnek és családjának is? Lehet, hogy egy kerti tó az, amire szüksége van.
Képzelje csak el, hogy milyen kellemes látványt nyújtana egy gyönyörűen elrendezett kis tavacska, halakkal, növényekkel, csobogóval. Nyári estéken kint ülhetne és hallgathatná a víz csobogását, kerti összejövetelek során pedig vendégei is megcsodálhatnák. Bárki számára elérhetőek, viszonylag könnyű őket karbantartani

Alapos átgondolást igényel, ha egy tavat szeretnénk kialakítani kertünkben. Számos kérdés vetődik fel, mint például hova szeretnénk elhelyezni, mekkora méretűt szeretnénk kialakítani és milyen megoldással.

Kisebb méretű tavakhoz ajánlják általában a műanyagból készült formákat, míg a nagyobb tavakhoz már a tófóliákat ajánlatos használni.

Ha a választásunk esetleg műanyagból készült darabokra  esik, akkor ezeken belül  még választhatunk üvegszál erősítéses fajtákból is.

Ha ezekben a kérdésekben döntöttünk, akkor miután beszereztük a szükséges elemeket, kezdhetjük a kialakítást.

Ideális elhelyezés ha jól látható házunk ablakából is, vagy a teraszunkról. A vizet éri napfény, de nem egész nap, lehetőleg kerüljük, hogy közvetlenül nagy lombú, tűlevelű fák mellé telepítsük. Továbbá érdemes magasabban fekvő helyre tenni, hogy esetlegesen ne szivárogjon bele máshonnan víz.

Ha előre kiépített tómeder mellett döntünk, úgy későbbi változtatásokra, bővítésre nincs lehetőség vagy csak abban az esetben ha az egész formát kicseréljük, így tehát érdemes észben tartanunk, hogy ha halakat is szeretnénk beletenni, akkor nekik megfelelő mélység kell, a teleltetés miatt. Egyes típusok lépcsőzetesen vannak kialakítva, egyre mélyülve, így ezekre a helyekre tehetünk növényeket.

Figyeljünk a vízmennyiségre, mert később ez fogja meghatározni, hogy mekkora szűrőre lesz szükségünk.

Sokan választják ezt a megoldás, mert csak a meder helyét kell kiásni, a továbbiakban pedig egyszerűbb a kialakítása, gyorsabban lehet dolgozni vele, hisz nem kell a belső medreket formázni, odafigyelni, hogy olyan szögben legyen, hogy ne essenek le se a kavicsok se a növények.

Ha kiválasztottuk milyen formájú és méretű tavat szeretnénk,s meg is találtuk a megfelelő műanyag tómedret, akkor kezdődhet a helyének a kiásása. Jelölő rudakkal vagy festékkel jelöljük körbe a forma körvonalát, jelöljük meg a legmélyebb pontját.

Az ásást célszerű a legmélyebb ponttól kezdeni, s a gödörnek majd legalább 10 cm-el szélesebbnek kell lennie mint a formának. Ügyeljünk rá, hogy a tó szélei a földfelszín fölé emelkedjen.

Ezek után belepróbálhatjuk a kiásott helyre a medret, ha jól dolgoztunk gond nélkül beleillik.

A tó széle és a kiásott gödör közti részt töltsük fel durvább szemű homokkal.

Levegőztetőt, szivattyút, csobogót helyezhetünk el.

Engedjük fel vízzel, rendezzük el benne a növényeket, kavicsokat, később a halakat is beletehetjük.

A műanyag kertitó előnyei:

  • gyorsabban elkészülhet
  • egyes típusok UV és fagyállóak
  • változatos kivitelben elérhetőek
  • hosszú élettartam
  • rugalmasak
  • vakond és egyéb állatok nem tudják kiszakítani
  • előre gyártott, lépcsőzetes kialakítású medrek
  • új technológiák fejlődésével HDPE tómedrek ( HDPE: nagy sűrűségű műanyag, a szakítószilárdság pedig növelve lett, újrahasznosítható )
  • széles méretválaszték

 

Hátránya:

  • nem lehet később bővíteni
  • az előre gyártott formai kialakításokon alakítani már nem lehet
  • mélységük nem mindig megfelelő jövőbeli szándékunkhoz
  • nehézkes a nagyobb méretűeknek a szállítása

 

A szakemberek tehát mindenek előtt azt javasolják még a döntésünk meghozatala előtt, hogy gondoljuk át mekkora kerti tavat szeretnénk kialakítani kertünkben, s aszerint válasszunk a legfontosabb kérdésben, hogy műanyag tómedert szeretnénk használni vagy fóliát. Viszont biztos nem fogja megbánni, hiszen egy ápolt kerti tó bárhol gyönyörűen mutat, még inkább természetes hatást nyújt, kicsik és nagyok egyaránt szeretnek körülötte lenni mert megnyugtató.

 

Tekintse meg kertitó építéséhez és fenntartásához nélkülözhetetlen elemek széles kínálatát ide kattintva >>>

 

Műanyag kerti tómedrekért kattintson ide  kattintva >>>

 

Képek forrása: Pinterest