Termékek




Minden címke 139



Mutasd az összes cikket...

Ágyásszegélyek fajtái

|

Kertünk kialakításánál, csinosítgatásánál sok megoldás szóba jöhet az ágyások, különböző területek elválasztására. Az ágyásszegélyek rendkívül változatos megoldást nyújtanak, hogy kertünket egyedivé varázsoljuk. Anyagukat tekintve választhatunk műanyag, fa, beton, kő vagy fém elemeket, de a leleményes kertépítők akár üvegből, cserépből, bambuszból és egyéb anyagokból is kialakíthatják saját ízlésük szerint a szegélyeket.

Nézzük a leggyakoribb anyagokat.

Műanyag ágyásszegély:

Sokan választják ezt a megoldást, ellenállóbb az időjárás viszontagságaival szemben, mint a fa, könnyen beépíthetők a földbe, rugalmas, ezáltal ívek is formálhatóak belőle. Készülhetnek újrahasznosított alapanyagból is, így védjük vele környezetünket. Elérhetőek lágyabb, keményebb verzióban is, attól függően milyen céllal, hova szeretnénk használni. Színe lehet változatos, könnyedén festhető, esetleg földdel harmonizáló árnyalatokkal természetesebb látványt érhetünk el. Méretét tekintve keskenyebb, mint a fa elemek, így megoldást jelent azoknak akik kis helyre szeretnék csak elhelyezni.

Itt meg kell említenünk a hullámos műanyag ágyásszegélyt is. Nagyon hajlékony, könnyű szegély, remek választás íves területek leválasztására, de csak ideiglenes megoldásnak javasoljuk, mivel gyenge, az erős napsugárzás hamar kárt okoz benne, színét elveszítheti, törékennyé válhat.

Fa ágyásszegély:

Ez a megoldás viszonylag olcsó, természetes hatást nyújt, de a kinti szélsőséges időjárási körülmények miatt csak pár évig őrzi meg formáját. Aki ezt az anyagot választja annak érdemes valamilyen lazúrral lekezelnie, esetleg gomba vagy rovarölő szerrel, így az valamelyest megvédi a fát. Ha egy keményebb fa fajtát választunk (pl: akác, trópusi) ami igaz hogy drágább, de nehezebben korrodálódik így tovább kitart, éveket nyerhetünk vele. Hátránya még, hogy a fű és gaznövények könnyen átburjánznak az elemek között, fűnyíróval a magasságuk miatt nehézkes átjutni rajtuk, ezért jó választás virágágyások leválasztására.

Gerenda ágyásszegély:

Hasonló mint a fa szegély, természettel harmonizáló anyag, de itt is ugyan úgy érdemes valamilyen ápoló szerrel lekenni a fát, hogy minél jobban megakadályozzuk a fa korai rohadását. A gerendákat megvehetjük natúr színben, hogy aztán olyan színre fessük ami passzol kertünk további elemeihez. Oldalai merevek, a kívánt méret szerint elvághatjuk, de hajlítani nem lehet őket, ebből kifolyólag nehézkes bonyolultabb formákat alkotni belőle. A sarkoknál és toldásoknál több réteg esetén érdemes kötésben rakni őket.. Az akácgerendák alkalmasak erre a célra, mivel ezek elég vaskos tömbök, szintbeli különbségeket is kialakíthatunk vele, továbbá ezek között nehezebben jut át bármilyen növény.

Térkőből épített szegély:

Egyre inkább kedvelt forma főként esztétikussága miatt. Ma már széles választék áll rendelkezésünkre térkő fajtákból, így csak rajtunk múlik, hogyan is alakítjuk ki a formákat, színeket variálhatunk egymással. Lerakásánál azonban fontos odafigyelnünk a talaj elegyengetésre, mivel ezeken gyakran járunk, így hosszú távon az ázott talaj miatt ezek lesüllyedhetnek, különböző szintkülönbségek alakulhatnak ki. Formaállóbb megoldás lehet, ha beton alapba helyezzük el a térköveket, ez azoknak ajánlott, akik hosszú távon terveznek. Körülötte használhatunk fenyőkérget, így ezek között a fű és más egyéb növény nem bújik ki és nő fel. Kedvelt megoldás, hogy kerten át vezető ösvényt alakítunk ki vele, kis lámpákat helyezhetünk ki mellé így hangulatosabbá varázsolhatjuk nyári estéinket.

Beton szegély:

legpraktikusabb megoldást jelentheti, beton alapba vagy apró sóder ágyba is helyezhetjük. Az előbbi megoldást választva is fűnyírónkat egyszerűen áttolhatjuk rajta ha megfelelően végezzük el a betonozást, s a földdel majdnem egy szintben, nagyobb emelkedések nélkül helyezzük el. Viszont sokan nem ezt választják, idegenkednek tőle, mert ezáltal könnyen elveszíthetjük kertünk természetességét, a beton durvaságot kölcsönözhet a többi természetes elem között. Szürke,fekete színe kitűnik, de ezekre már vannak színező megoldások, így jobb hatást elérve. Azoknak az embereknek akiknek kevés idejük jut kertjük ápolására, ezzel a szegélyezéssel időt és energiát takaríthatnak meg.

Fém szegély:

Drága megoldás, ezért nem is sokan használják. Főleg a nagy parkok építése során, azok formálásában jelenik meg a köztereken. Modern kinézetet nyújt, újszerűt, ezért az ilyen hasonló stílusú elemekhez passzol inkább.

Érdemes tehát kertünkben valamilyen szegélyezést használni, mert mindamellett hogy időt takaríthatunk meg a kertápolási teendők között, úgy esztétikailag is fokozhatjuk kertünk megjelenését, kellemesebb térré alakíthatjuk azt. Döntésünket meghatározhatja, hogy milyen hosszú időre kívánunk tervezni, kertünk mostani kinézetéhez melyik anyag illik a legjobban.

 

Ágyásszegélyekért kattintson ide!

 

Képek forrása: Pinterest