Termékek




Minden címke 139



Mutasd az összes cikket...

Kerti tavak gondozása

|

Egy igazán szép és modern kertnek mára szinte elengedhetetlen részévé vált a víz, legyen szó egy kisebb tóról vagy szökőkútról. A kerti tavak gyakorlatilag egész évben igénylik a gondoskodást. Ebben a cikkben néhány gyakorlati tanáccsal szeretnénk szolgálni a kerti tavak gondozásáról.

Algamentes kerti tó:

Az algásodás a kerti tó egyik legnagyobb problémája. A vízben lévő parányi egysejtű algák okozzák a kerti tó vízének zöld színét. A kerti tó elalgásodása minden esetben összefügg a biológiai egyensúly felborulásával. Elsősorban a tápanyag felhalmozódásával függ össze, hiszen az algák kedvelik a tápanyagban dús meleg vizeket. Kulcsfontosságú a megelőzés, mert ha egyszer betelepednek a tóba az algák, nehéz őket kiirtani.

Algák elleni védekezés:

Védekezhetünk rendszeres ápolással, a túlmelegedés kiküszöbölésével, a foszforszint kordában tartásával, valamint biológiai szűrőkkel és növények telepítésével. Beépíthetünk keringető szivattyút, mely vízesésen vagy csobogón keresztül gondoskodik a kerti tó vízének rendszeres oxigén utánpótlásáról. A halállományt tartsuk optimális szinten.

Ha mégsem tudunk megszabadulni az algáktól, akkor összetettebb intézkedésre van szükség. Algaölő szerek bevetése mellett, a folyamatos szűrő és levegőztető működtetése szükséges. Az algaölő szert halastavakban lehetőség szerint a kora délutáni napos órákban használjuk, mert ekkor a legmagasabb a víz oxigénszintje, így elkerüljük a hirtelen algapusztulás okozta oxigénhiányos állapotot.

Zavaros zöld víz:

Ha kerti tavunk ebben szenved, könnyen segíthetünk rajta tisztítószerrel. Ez az alapfeltétele az egészséges tó vízének, amely megteremti a növények és állatok számára az ideális életfeltételeket, stabilizálja és szabályozza a pH-értéket, növeli a karbonát mennyiséget, támogatja a biológiai egyensúlyt.

 

    • kerti to 005

A kerti tavak tisztítása házilag:

·         A kerti tavak halait félig tiszta, félig a tóból vett vízzel töltött tartályba tegyük

·         Vegyük ki a vízinövényeket

·         Engedjük le teljesen a vizet

·         Távolítsuk el az iszapot és törmeléket a tómeder aljáról

·         Súroljuk át óvatosan a medence szélét egy keményebb kefével

·         Ha a tómeder lassan kiszáradt, töltsük fel lassan tiszta vízzel

·         Helyezzük közben vissza a vízinövényeket, a vízparti és úszónövényeket hagyva a végére

·         A tó halait csak később szabad visszatenni, mikor a víz már teljesen kitisztult

Kérdése van a termékkel kapcsolatban? Keressen minket bátran, elérhetőségeinket megtalálja a kapcsolatok lapon ide kattintva vagy az alábbi közvetlen vonalon.
+36-30 / 904 – 8664