Termékek




Minden címke 139



Mutasd az összes cikket...

Burkolt kerti utak

|

Még pár évvel ezelőtt is úgy tartották, hogy az egységes kerti burkolat a szép. Manapság már elfogadott, hogy többféle módon burkolhatjuk kertünket. A kerti utak megközelíthetővé teszik és tagolják a kert részeit. Kialakításuknál törekedjünk arra, hogy funkciójának ellátása mellett, esztétikai élményt is nyújtson.

A kertben szükségleti és díszítő célú utak vannak. A szükségleti utak azok, amelyek két gyakran használt rész között helyezkednek el, például ami a garázst és a házat köti össze. Ez az úttípus legyen szilárd burkolatú és könnyen tisztítható. A díszítő célú utak olyan részeken vezetnek végig bennünket, ahonnan a kert legszebb képe tárul elénk. A díszítő célú utakat célszerű körbejáró rendszerűre készíteni. A kertben az utak vonalát logikusan jelöljük ki, ne szabdalják szét a területek.

    • kerti ut 001

Az út típusa és vonalvezetése befolyásolja kert hangulatát: az egyenes út másképp hat, mint az ívelt. A semleges színek jobban illenek az összképbe, mint a feltűnő színek. A szegélyezett utak szabályosnak hatnak, a szegély nélküliek természetesnek. A jól átgondolt vonalvezetésnek köszönhetően például a kisebb kert nagyobbnak látszódhat, a nagyobb kert viszont átláthatóbb lesz. Saját ízlésünk és a kert stílusa dönti el, hogy milyen utat válasszunk kertünkbe.

A ritkábban használt utaknak nem kell feltétlenül szilárd burkolatúnak lennie. Ott alkalmazhatunk tipegőket vagy lépőköveket. A kőtipegő kellemes, természetes látványt adó, egyszerűen kivitelezhető kerti út. Lényege, hogy lapos köveket teszünk le az út kívánt vonalában olyan távolságra egymástól, hogy egy – egy kényelmes lépéssel elérhető legyen a következő kő. A tipegőköveket, ha gyepben helyezzük el, akkor annyira süllyesszük le, hogy a nyírást ne akadályozzák. A lépőkövek lerakásánál érdemes minél nagyobb tömegű és vastagabb köveket választani, mert stabilabban fognak állni. Minél nagyobb felületűt választunk, annál kényelmesebb lesz rajta a járás. A kerti utak főként esős időben tesznek jó szolgálatot, ezeknek köszönhetően nem süppedünk bele a sárba, ha növényeink közt járunk. A kertben ilyen módon is jelölhetjük a megengedett haladási irányt, megvédve ezzel a még alig látszó növényeinket a taposástól.

    • kerti ut 004

A kerti utaknál megkülönböztetünk szilárd és lágy burkolatokat. Előbbiek közé tartozik a beton, az előre gyártott térkövek és terméskő. Utóbbi csoportba a murva, a különböző szemcseméretű kőzúzalék, és az aprított fakéreg. Természetesen a választék évről évre bővül: készülhet a kerti út akár fából kialakított lépő rácsokból, méretes fa törzséből keresztbe szeletelt kör alakú járólapokból.

Az út nyomvonalán végigvonuló fa ágyásszegélyekre teríthetünk kavicsot, murvát vagy aprított fakérget. Ez esetben a szegély a szétszóródást akadályozza meg. A murvás és a kavicsos utat néhány évente újra fel kell tölteni, mert az esőzések alkalmával a talajba süllyedhetnek az apró kövek. A kéreggel is hasonló a helyzet.

Bármivel is burkoljuk kerti utunkat a lényeg, hogy hangulatos és természetes hatású legyen, és célunknak leginkább megfelelő. Látogasson el üzletünkbe, hogy segítségünkkel megtalálja az Ön kertjéhez legkedveltebb járható utat.

    • kerti ut 005

Kérdése van a termékkel kapcsolatban? Keressen minket bátran, elérhetőségeinket megtalálja a kapcsolatok lapon ide kattintva vagy az alábbi közvetlen vonalon.
+36-30 / 904 – 8664

Forrás:static.wixstatic.com, groenne-anlaeg.dk, heimdecor.net